SRNČÍ MASO NA SMETANĚ

recept na pokrm ze zvěřiny

 /  / Recepty / Zvěřina / Srnčí maso na smetaně

Na srnčí maso na smetaně potřebujete:  500g srnčí kýty nebo plece bez kostí nebo 800g srnčího hřbetu, 40g slaniny, 60g tuku, kousek cibule, kousek mrkve, kousek celeru, kousek petržele, 40g hladké mouky, 2 dl smetany, kousek citrónu, celý pepř, nové koření, bobkový list, cukr, ocet, hořčice, sůl.

Odblaněné, opláchnuté maso protkněte slaninou, osolte a nechte asi hodinu odležet. Na části tuku osmažte kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky, za okamžik přidejte cibuli pokrájenou na půlkolečka a koření, zasypte lžičkou cukru, přidejte maso a opečte je po obou stranách. Pokapte je octem, podlijte trochou vařící vody a duste v troubě doměkka. Při dušení maso přelévejte mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou. Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte světlou jíškou ze zbylého tuku a mouky, dobře rozmíchejte, zalijte vlažnou vodou, přidejte hořčici, cukr, oloupané kolečko citrónu a povařte nejméně 20 minut v hustší omáčku. Zřeďte ji smetanou, osolte, vyjměte koření a citrón a umixujte nebo prolisujte. Dochuťte, přidejte maso pokrájené na porce a dobře prohřejte. Podávejte s houskovými knedlíky, s dílky citrónu a s brusinkovým nebo s rybízovým kompotem.