Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády

JAHODOVÁ ROLÁDA 1  

recept na dezert  

140g polohrubé mouky, 150g cukru krupice, 5 vajec, špetka prášku do pečiva, 1 malá sklenice jahodového kompotu, světlý máslový krém.

Mouku, vejce a cukr dejte do šlehače a ušlehejte do pěny. Pečící plech vyložte papírem na pečení, který lehce potřete olejem. Ušlehanou hmotu na plech rovnoměrně rozprostřete a dejte péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Jakmile těsto začne zlátnout a na okrajích plechu se oddělí, bude upečené. Jakmile trochu vychladne, sejměte ho z plechu a i s pečícím papírem. Zkuste zatím ještě prázdnou roládu zavinout. Zatím si připravte krém - postupujte podle návodu na obalu. Čerstvé jahody opláchněte, nechte okapat, odstraňte stopky a jahody nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Roládu opatrně rozviňte, potřete na vnitřní straně krémem, rovnoměrně poklaďte jahodami a znovu pevně zaviňte. Při tomto posledním zavinování odstraňujte papír na pečení, který až dosud pomáhal při manipulaci s roládou. Hotovou roládu zabalte pevně do alobalu a nechte v chladu trochu ztuhnout. Před podáváním ji můžete pocukrovat nebo ozdobit šlehačkou a čokoládou.