HOUSKOVÉ KNEDLÍKY KYPŘENÉ PRÁŠKEM

recept na přílohu

 /  / Recepty / Přílohy / Houskové knedlíky kypřené práškem

Na houskové knedlíky kypřené práškem potřebujete:  300g hrubé mouky, 1/3 balíčku kypřícího prášku, 100g bílého pečiva, 1 žloutek, asi 2 dl a 1 lžíci mléka, sůl, hrubá mouka na vyválení.

Do misky prosijte mouku s kypřícím práškem, přidejte mléko rozšlehané se solí a žloutkem, rychle promíchejte jen tak, aby se suroviny spojily, přidejte pečivo pokrájené na kostičky a lehce promíchejte. Těsto nechejte stát 5 minut, potom z něj udělejte na pomoučeném prkénku hladkou kouli, vyválejte ji ve váleček o průměru 6 cm, vložte do vařící osolené vody ve velkém kastrolu, opatrně ho měchačkou nadzvedněte, aby se nepřichytil ke dnu a vařte pod pokličkou mírným varem. Po 5 minutách varu knedlík obraťte a vařte ještě 12 až 14 minut. Uvařený knedlík vyjměte, ostrým tenkým nožem nebo kráječem pokrájejte na plátky a podávejte. Chcete-li knedlík uchovat na později, propíchněte jej vidlicí, aby vyšla pára.