ŠKVARKOVÝ ZÁVIN

recept na závin

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Záviny / Škvarkový závin

Na škvarkový závin potřebujete:  400g hladké mouky, 250g škvarků, 50g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, mléko, prášek do pečiva, citronová kůra, jablka, 50 g rozinek, 2 hřebíčky, skořice, strouhanka.

Škvarky rozemelte a přidejte do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidejte vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijte 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujte tužší těsto. Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválejte na obdélníkový plát, který posypte strouhankou, poklaďte jablky nakrájenými na tenké plátky, rozdělte rozinky a zasypte lžící mleté skořice. Plát zaviňte, položte na pomaštěný plech a potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte ve vyhřáté troubě 30 až 45 minut.