Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Vánoční cukroví pečené

PRECLÍKY S RUMEM  

recept na vánoční cukroví  

300g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, špetka soli, 1 lžíce rumu, 200g másla, mouka na vyválení. Poleva: 1 žloutek, 1 lžíce rumu, 150g moučkového cukru.

Hladkou mouku a moučkový cukr prosejte na pracovní desce. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj žloutek, osolte a přidejte rum. Máslo rozsekejte do mouky a rychle uhněťte těsto, postupujte přitom z okrajů dovnitř. Zformujte v kouli a přikryté nechte 60 minut v chladu odpočinout. Těsto znovu krátce propracujte, utvořte válec, z něj odkrajujte kousky a formujte malé preclíčky. Položte je na pomaštěný plech a pečte. Preclíky mají mít po upečení světlou barvu. Snímejte je z plechu pomocí nože. Moučkový cukr, bílek a rum řádně rozetřete, vznikne bílá poleva, do ní preclíky namáčejte nebo je polevou potírejte. Nechte uschnout na drátěných sítech.