Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

MEDOVNÍK  

recept na moučník  

300g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička sody bicarbony, 2 lžíce medu, 50g moučkového cukru, 2 vejce, špetka mleté skořice, 2 lžíce másla, moučkový cukr na posypání. Náplň: 1 litr mléka, 2 balíčky vanilkového pudinku, 3 vejce, 120g moučkového cukru, 250g másla.

Prosetou mouku smíchejte se solí a sodou. Přidejte tekutý med, moučkový cukr smíchaný se žloutky, mletou skořici, rozpuštěné máslo a nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a vložte do chladničky na 30 minut. Těsto po jednom rozválejte na pomoučeném vále, přeneste na vymaštěný plech a po jednom upečte ve vyhřáté troubě. Vychladlý plát položte na vál, potřete náplní a přikryjte druhým upečeným plátem. Mírně zatižte a nechejte do druhého dne rozležet. Medovník posypte moučkovým cukrem a nakrájejte. Náplň: z mléka, pudinkového prášku a žloutků uvařte hustší krém. Do vlažného krému vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a nechejte vychladnout. Máslo vymíchejte s moučkovým cukrem do pěny, vmíchejte do krému a jemně našlehejte.