Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky

OVOCNÝ KOLÁČ Z KYNUTÉHO TĚSTA  

recept na moučník  

500g polohrubé mouky, špetka soli, 50g moučkového cukru, 40g droždí, 1.5dl mléka, 2 žloutky, 100g tuku na pečení, trocha nastrouhané kůry z citronu, 1 vanilinový cukr, 2 lžíce másla, 200g drobného ovoce, 4 lžíce meruňkového džemu, 80g lískových ořechů.

Prosetou mouku promíchejte se solí a moučkovým cukrem. Ve vlažném mléku rozmíchejte droždí, přidejte krystalový cukr a nechte nakynout. Kvásek vlijte do mouky, přidejte rozpuštěný tuk, žloutky, citrónovou kůru, vanilínový cukr a umíchejte vláčné těsto. Na teplém místě nechejte 30 minut kynout. Těsto přeneste na moukou vysypaný vál, rozválejte na tloušťku 1.5 cm, potřete rozpuštěným máslem, posypte omytým okapaným ovocem a zaviňte. Závin nakrájejte na 5 cm široké pásy, naskládejte je těsně vedle sebe řeznou stranou nahoru do vymaštěné dortové formy s odnímatelným okrajem a nechejte ještě chvilku kynout. V mírně vyhřáté troubě upečte. Horký koláč potřete džemem a posypte nakrájenými ořechy.