Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

KARAMELOVÉ TYČINKY  

recept na dezert  

150g čokolády na vaření, 240g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 120g másla, 50g cukru. Náplň: 180g másla, 120g hnědého cukru, 2 lžíce medu, 175 ml kondenzovaného mléka (Salko), 80g vlašských ořechů, 80g lískových oříšků.

Těsto: Do menší formy na pečení vložte papír na pečení. Rozlamte na menší kousky 150g čokolády na vaření, rozpusťte ji v nádobě ponořené do vroucí vody a za občasného míchání nechte vychladnout. Do mísy dejte mouku s kypřícím práškem, přidejte 120g másla a ostatní suroviny a udělejte drobenku. Přidejte cukr, vychladlou rozpuštěnou čokoládu a vypracujte těsto. Těsto dejte do formy, povrch propíchejte vidličkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 2. stupni odspodu asi 18 minut při 170 stupních. Náplň: na mírném ohni rozpusťte 180g másla, hnědý cukr, med a kondenzované mléko. Směs nechte asi 15 minut pomalu vařit. Vlašské a lískové oříšky nasekejte na menší kousky (ne příliš malé) a na pánvi bez cukru nasucho na mírném ohni opražte. Nechte vychladnout a pak je vmíchejte do máslovo-cukrové hmoty a v silné vrstvě ji natřete na těsto. Přes noc nechte ztuhnout v ledničce a potom dezert nakrájejte na dlouhé tyčinky. Zákusek můžete ozdobit čokoládovou polevou a s pomocí vidličky vyrobit na povrchu ozdobné mřížkování.