Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

MAKOVÝ DORT S JABLEČNOU NÁPLNÍ  

recept na zákusek  

Na těsto: 160g hladké mouky, 4-5 polévkových lžic mletého máku, 1 kypřící prášek do pečiva, 100ml mléka, 100ml oleje, 4 vejce, 1 vanilínový cukr, 150g moučkového cukru. Na náplň: 4-5 oloupaných jablek, 2 skořicové cukry, šťáva z 1/2 citrónu, 100g kandovaných třešní, 1 želatina v plátcích, 3 polévkové lžíce rumu, 250ml smetany ke šlehání. Na ozdobení: trochu práškového cukru s vanilkovou příchutí, několik jablečných dílků, popř. několik meruňkových lístků.

Mouku promíchejte s mletým mákem a kypřícím práškem. V nádobě odměřte mléko a olej. Vejce, vanilínový cukr a moučkový cukr našlehejte šlehačem do pěny. Ve dvou fázích a střídavě do našlehané pěny zapracujte tekutinu a sypkou směs. Těsto vylijte do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jste vyložili pečícím papírem a uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě. Korpus nechte vychladnout, stáhněte pečící papír a 1x prořízněte. Na přípravu náplně promíchejte lžící nahrubo nastrouhaná jablka se skořicovým cukrem, citrónovou šťávou a na menší kousky nakrájenými kandovanými třešněmi. Želatinu namočte podle návodu, lehce vymačkejte a rozpusťte s rumem. Šlehačem ušlehejte smetanu a 2 až 3 polévkové lžíce odložte do cukrářského sáčku a ponechte si ji na ozdobu. 2-3 polévkové lžíce šlehačky vmíchejte do rozpuštěné želatiny a přidejte k jablečné náplni. Vmíchejte zbytek šlehačky. 1 plát korpusu položte na podnos s okrajem a přiložte okraj formy, stejnoměrně natřete náplní a zakryjte druhým plátem. Dort ponechte nejlépe přes noc v chladu. Před servírováním posypte práškovým cukrem, ozdobte šlehačkou, plátky jablek a meruňkovými lístky. Korpus je možno upéci den předem.