TŘEŠŇOVÝ KRUPICOVÝ KOLÁČ

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Třešňový krupicový koláč

Na třešňový krupicový koláč potřebujete:  Na zálivku: 300ml mléka, 60g dětské krupičky, 50g másla, 70g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 4 žloutky, 4 bílky, 350 až 400g odkapaných, popř. vypeckovaných třešní (vhodné jsou i třešně čerstvé). Na těsto: 250g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, nastrouhaná kůra z 1 malého omytého citrónu, 130g změklého másla nebo margarínu, 3-4 polévkové lžíce mléka. Na ozdobení: 1 Poleva světlá Dr.Oetker.

Z mléka, dětské krupičky a másla uvařte kaši. Zakryjte a za občasného míchání nechejte zchladnout. Suroviny na těsto nejprve v míse ručně prohněťte a po částečném spojení vyklopte na vál. Vypracujte těsto, které na pomoučeném vále vyvalte na velikost plech 30x40 cm. Plát pomocí válečku přeneste na vymazaný a vysypaný plech a vymačkejte asi 1 cm vysoký okraj. Do kaše metlou vmíchejte cukr, vanilínový cukr a žloutky. Z bílků ušlehejte šlehačem sníh a lehce ho vmíchejte do kaše. Nakonec vmíchejte třešně a náplň stejnoměrně natřete na těsto. Pečte v předehřáté troubě. Po upečení nechejte vychladnout. Polevu připravte podle návodu, ustřihněte malý růžek a koláč podle fantazie ozdobte. Uchovávejte zakryté.