Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Bábovky

ŠPALDOVÁ BÁBOVKA  

recept na moučník  

Těsto: 200g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté), 200g polohrubé mouky, špetka soli, 1 droždí, 1 vanilínový cukr, 2 až 3 polévkové lžíce třtinového cukru, nastrouhaná kůra z 1 malého omytého citrónu, 50g rozpuštěného másla nebo margarínu, 2 vejce, 180-200 ml vlažného mléka. Náplň: 50g nasekaných rozinek namočených v 1 polévkové lžíci rumu, 1 skořicový cukr, 1 polévková lžíce medu, 1 vejce, 50g mletých vlašských oříšků. Na posypání: trochu práškového cukru s vanilkovou příchutí.

Na přípravu těsta promíchejte v míse obě mouky, sůl, droždí, vanilínový cukr, třtinový cukr a citrónovou kůru. Přidejte ostatní přísady a vařečkou vypracujte těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Poprašte moukou a zakryté nechejte asi 15 minut nakynout. Poté ještě jednou důkladně prohněťte. Moukou poprášené a utěrkou zakryté těsto nechejte na teplém místě nakynout, dokud dvojnásobně nezvětší svůj objem. Suroviny na náplň promíchejte lžící. Těsto vyklopte na pomoučený vál, uhněťte válec a vyválejte a nebo dlaní vymačkejte pravoúhlý plát asi 1-2 cm silný. Na plát naneste náplň. Asi 1 cm okraje ponechte nenatřený a zarolujte. Rychle a opatrně válec přeneste do vymazané bábovkové formy a oba konce přimáčkněte. Nechejte asi 15 minut nakynout a vložte do předehřáté trouby péci. Upečenou bábovku nechejte 5-10 minut ve formě a poté vyklopte. Nechejte zcela vychladnout a posypte práškovým cukrem. Bábovku uchovejte zakrytou.