ŠACHOVNICOVÝ KOLÁČ

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Šachovnicový koláč

Na šachovnicový koláč potřebujete:  Těsto: 125g moučkového cukru, 1 balení vanilínového cukru, 4 vejce, 125g měkkého másla nebo margarínu, 150 ml vaječného koňaku, 225g polohrubé mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 75g hořké čokolády, 1 polévková lžíce kakaa, 1 polévková lžíce mléka. Cukrová poleva: práškový cukr s vanilkovou příchutí, 4 polévkové lžíce vaječného koňaku.

Těsto: máslo nebo margarín vmíchejte s moučkovým a vanilínovým cukrem do pěny, dále postupně zašlehávejte vejce a vaječný likér. Naposledy přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Polovinu těsta vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Do zbylé poloviny přidejte rozpuštěnou čokoládu, kakao a mléko a dobře promíchejte. Hnědé těsto lžící naklaďte na světlé do tvaru mřížky. Dejte péci 30 až 40 minut v předehřáté troubě při 170 až 180 stupních (v horkovzdušné troubě při 150 stupních a v plynové troubě na stupni 2 až 3). Z práškového cukru a vaječného koňaku připravte hladkou cukrovou polevu. Ještě horký koláč potřete cukrovou polevou a nechejte vychladnout.