Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

KÁVOVÝ DORT S ČOKOLÁDOU  

recept na zákusek  

Těsto: 4 vejce, 120g moučkového cukru, 1 kávovo-čokoládová tyčinka (např. Kofila 35g), 100g polohrubé mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 polévková lžíce kakaa. Krém: 2 kávovo-čokoládové tyčinky (např. Kofila 35g), 500ml smetany ke šlehání, 2 balení smeta-fixu (ztužovač šlehačky). Náplň: 4 polévkové lžíce kávového likéru. Na zdobení: 1 kávovo-čokoládová tyčinka (např. Kofila 35g), 1 polévková lžíce kakaa, 1 polévková lžíce moučkového cukru.

Těsto: oddělte bílky od žloutků. Žloutky vmíchejte s cukrem do pěny. Do žloutkové pěny postupně přidávejte kávovo-čokoládovou tyčinku rozpuštěnou v horké vodní lázni. Nakonec vmíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a s kakaem. Ze zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh, který zlehka pomocí vařečky přidejte do těsta. Těsto vylijte do dortové formy vyložené papírem na pečení a dejte péci cca 25 až 30 minut v předehřáté troubě při 170 stupních (v horkovzdušné troubě při 150 stupních, v plynové troubě na stupni 2 až 3). Krém: Kávovo-čokoládové tyčinky rozpusťte ve vodní lázni ve 100 ml smetany ke šlehání, přidejte ke zbylé smetaně (400 ml), zamíchejte a dejte do ledničky vychladit. K vychlazené smetaně přidejte smeta-fix a vyšlehejte dotuha. Po upečení stáhněte z korpusu papír na pečení a nechejte vychladnout. Náplň: Po vychladnutí pomocí dlouhého nože seřízněte horní 1/3 korpusu, kterou rozdrobte a smíchejte se 4 polévkovými lžícemi kávového likéru. Tuto hmotu rovnoměrně naneste na korpus. Pomocí dvou kávových lžiček ozdobte dort krémem, tvořte malé kupky. Dort nakonec dozdobte kousky tyčinky a přes sítko posypte směsí kakaa a moučkového cukru. Před servírováním dejte do ledničky ztuhnout.