Úvod / Vaříme / Jehněčí a skopové maso

JEHNĚČÍ ŽEBRA  

recept na pokrm z jehněčího masa  

1.5 kg jehněčího hřbetu s kostí, tymián, rozmarýn, olivový olej, 1 lžíce hladké mouky, 300 ml zeleninového bujónu. Na nákyp: 1 cibule, 50g másla, 100g hladké mouky, 0.5 l mléka, 6 vajec, muškátový oříšek, mletý bílý pepř, sůl, petrželová nať, tuk na vymazání zapékacích misek, strouhanka na vysypání zapékacích misek.

Maso omyjte, osušte a okraje ořízněte. Žebra opatrně očistěte, aby maso zůstalo na kosti. Rozmarýn a tymián nasekejte nadrobno a smíchejte s olivovým olejem. Bylinkovou směsí potřete maso. Pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů zhruba 20 minut. Upečené maso vyndejte, šťávu vypečte a zaprašte moukou. Rozřeďte vývarem, krátce povařte a ochuťte tymiánem. Cibuli zpěňte na másle, přidejte mouku a krátce povařte. Jíšku zalijte vlažným mlékem a za stálého míchání uvařte hustou kaši. Do vychladlé směsi přidejte 3 žloutky, špetku muškátového oříšku, mletý bílý pepř, sůl a nasekanou petrželovou nať. Zbylá vejce uvařte natvrdo, nakrájejte na kostky a přidejte do směsi. Nakonec zlehka zapracujte sníh vyšlehaný z bílků. Zapékací misky vymažte tukem a vysypejte strouhankou, naplňte nákypem a pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 18 minut.