Úvod / Vaříme / Guláše

GULÁŠEK  

recept na guláš  

500g předního hovězího masa, 500g vepřového plecka, 4 velké cibule, 4 papriky, 6 rajčat, 5 stroužků česneku, 200g uzeného bůčku, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce červené sladké papriky, 1 chilli paprička, sůl, mletý pepř, 1 kostka masového bujónu, olej.

Nejdříve si připravte všechny suroviny. Maso nakrájejte na větší kostky, cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z paprik odstraňte jádřince, opláchněte je a nakrájejte na proužky. Rajčata také opláchněte a nakrájejte na osminky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Připravte si asi 1 l horkého bujónu z kostky. V hrnci rozpalte olej, přidejte nakrájený uzený bůček, česnek a cibuli. Orestujte a přidejte hovězí maso. To také orestujte, jakmile zhnědne, osolte ho a posypte červenou paprikou. Vše zalijte litrem bujónu, kastrol přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste asi hodinu. Poté přidejte vepřové maso (tomu stačí ke změknutí kratší doba), mletý kmín a nakrájenou chilli papričku a mletý pepř. Promíchejte, opět přikryjte pokličkou a společně duste nejméně další hodinu až hodinu a půl. Když bude obojí maso měkké, přidejte nakrájená rajčata a papriky a doduste. Na závěr ochuťte majoránkou.