Úvod / Vaříme / Guláše

GULÁŠ Z HÁJOVNY  

recept na guláš  

0.3 kg zadního hovězího, 40g vepřového sádla, 60g cibule, 10g česneku, 0.2g mletého pepře, 20g hladké mouky, 6g soli, 20g rajčatového protlaku, 3g mleté papriky, 60g slaniny, 50g pařížského salámu, 100g žampiónů, 60g kapie.

Hovězí maso očistěte, operte a nakrájejte na stejnoměrné kostky. Na 2/3 sádla usmažte 2/3 cibulky s kmínem dozlatova, přimíchejte poloviční dávku papriky a na tento základ vložte připravené maso. Při častém míchání rychle oduste ve vlastní šťávě. Potom přidejte pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou duste do změknutí. Přidávejte po částech podle potřeby horkou vodu. Když bude maso ještě trochu zatuhlé, nechte základ vydusit až do tuku. Přidejte mouku, orestujte asi 5 minut. Potom zalijte horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší. Přidejte utřený česnek a nechte zvolna vařit, až bude maso úplně měkké. Ve zvláštním hrnci zatím rozpusťte zbytek sádla, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám a na plátky pokrájené žampióny a kapie. Trochou papriky zasypte a všechno orestujte. Takto připravenou vložku dejte nakonec do guláše a ještě všechno převařte.