Úvod / Vaříme / Guláše

FARMÁŘSKÝ GULÁŠ  

recept na guláš  

800g hovězí kližky, 100g červené cibule, 100g pórku, 100g mrkve, 10 stroužků česneku, 5 brambor, 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 100g rajčatového protlaku, 30g sušených lesních hub, 1,5 l hovězího vývaru, 0,5 l kvalitního červeného vína, 100 ml oleje, sůl.

Sušené houby namočte do vody. Kližku očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci a rozpáleném oleji maso zprudka a krátce opečte, poté jej osolte a opepřete. V pánvi orestujte nakrájenou zeleninu, přidejte koření a orestujte, vložte protlak, orestujte, přidejte houby a opět orestujte. Takto připravenou zeleninu přidejte k masu, zalijte hovězím vývarem, vínem a duste hodinu, poté přidejte oškrábané a na větší kostky nakrájené brambory a duste do změknutí.