Úvod / Vaříme / Mleté maso

KARBANÁTKY VE SMETANOVÉ OMÁČCE  

recept na pokrm z mletého masa  

400g mletého hovězího masa, 1/8 l smetany, 1 lžíce sekané petrželky, 4 lžíce strouhanky, sůl, bílý pepř. Na omáčku: 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l kyselé smetany, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce sekané petrželky.

Do mletého masa vpracujte smetanu, strouhanku, sekanou petrželku, případně i nastrouhanou cibuli, ochuťte solí a bílým pepřem. Z připravené hmoty lžíci vykrojte osm kousků a navlhčenou rukou je vytvarujte. Na pánvi při střední teplotě zpěňte máslo, karbanátky na něm z obou stran opečte do zlatova, vyjměte a uložte na talíř. Pánví potřásejte, aby se nepřichytily. Dopečené být nemusí, dojdou v omáčce. Do vypečeného tuku vsypte mouku, přidejte papriku, dobře zamíchejte a vlijte kyselou smetanu. Nechte přejít varem a podle chuti dosolte a opepřete. Mleté řízky vložte do omáčky a na mírném ohni poduste. Hotové ozdobte petrželkou.