Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Husa

NADÍVANÁ HUSÍ PRSÍČKA  

recept na pokrm z husy  

1 husí prsíčka, sůl, mletý pepř, 1 lžička ostré hořčice, 1 houska, 1/8 l smetany, 200g telecích jater, 1 cibule, 1 lžíce másla, 4 lžíce nasekané petrželky. Na omáčku: 1/8 l bílého vína, 1/8 l zakysané smetany.

Vykostěná prsíčka potřete solí, pepřem a hořčicí. Housku nakrájejte na kostičky a namočte do smetany. Játra a oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a asi 3 minuty opékejte v horkém másle. Vymačkanou housku, petrželku, trochu soli a pepř dobře propracujte. Husí prsíčka naplňte touto nádivkou a převažte nití. Plněná prsíčka pečte ve vhodné míse uprostřed trouby. Během pečení je občas polévejte bílým vínem. Z upečených odstraňte nit, kterou jste roládu svázali. Vypečenou šťávu povařte s kyselou smetanou na plotýnce. Míchejte, dokud omáčka varem lehce nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.