Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kachna

KACHNÍ PRSA S VIŠNĚMI  

recept na pokrm z kachny  

2 velká kachní prsa, sůl, 4 snítky rozmarýnu, 4 lžíce másla, 375g kompotovaných višní, 1/2 lžičky celého pepře, 1/2 lžičky koriandru, 100 ml mandlového likéru, 1 lžíce balzamikového octa.

Prsa omyjte, osušte a osolte. Na každou stranu prsíček přiložte jednu snítku rozmarýnu a převažte nití. V pekáčku rozehřejte 2 lžíce másla a maso z každé strany asi 2 minuty opékejte. Pekáček dejte do předehřáté trouby a při 200 stupních Celsia asi 20 minut dopékejte. Během pečení prsíčka přelévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou. Nechte 10 minut odpočinout a uchovávejte horké. V hmoždíři nahrubo roztlučte kuličky pepře s koriandrem. V hlubší pánvi rozehřejte zbylé máslo a okapané višně na něm poduste. Osolte, přimíchejte likér a balzamikový ocet, dochuťte směsí pepře a koriandru. Vše rozřeďte troškou horké vody a povařte. Prsíčka nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přelijte vypečenou šťávou a přidejte směs s višněmi. Případně ozdobte rozmarýnem. Jako příloha je vhodná rýže.