SRNČÍ MASO NA VÍNĚ

recept na pokrm ze zvěřiny

 /  / Recepty / Zvěřina / Srnčí maso na víně

Na srnčí maso na víně potřebujete:  500g srnčí kýty bez kostí, 20g slaniny, 50g tuku Hera, mrkev, celer, petržel, cibule, celý pepř, nové koření, bobkový list, kousek citrónu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 20g hladké mouky, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce brusinkového kompotu, ocet, cukr, sůl.

Srnčí maso opláchněte a odblaňte. Protkněte ho slaninou, osolte a nechte hodinu odležet. Kořenovou zeleninu (kousek od každé) pokrájejte na plátky a osmahněte ji na tuku. Malou cibuli pokrájejte na kolečka a ještě ji rozpulte napůl. Po chvíli ji přidejte k zelenině společně s cukrem a kořením. Vše osmažte do růžova. Zeleninu podlijte trochou vody, pokapte octem, přidejte maso, oloupané kolečko citrónu a rajčatový protlak. Pod pokličkou vše duste v troubě. Při dušení maso obracejte, přelévejte masnou šťávou a podlévejte teplou vodou. Dušené maso vyjměte, šťávu vyduste do tuku, zaprašte moukou, osmažte ji, zalijte vodou, dobře rozmíchejte, přidejte brusinkový kompot, osolte a povařte nejméně 20 minut. Omáčku zalijte vínem, proceďte na porce masa, dochuťte a prohřejte. Podávejte s kroketami nebo s houskovými knedlíky a s brusinkovým kompotem.