PIVOVARSKÝ TOKÁŇ

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Pivovarský tokáň

Na pivovarského tokáně potřebujete:  600g vepřového masa, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 1 červená feferonka, sůl, 4 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1 gulášová kostka, 1 lžička sladké mleté papriky, 2 dl světlého piva, 1 zelená paprika, 4 lžíce strouhaného sýra.

Vepřové maso opláchněte, osušte a nakrájejte na hranolky. Cibuli oloupejte a nakrájejte, v kastrolu rozpalte olej, osmahněte cibuli a pak nakrájené maso rychle po všech stranách. Maso poprašte moukou a nechte asi půl minuty za stálého míchání zasmahnout. Gulášovou kostku rozdrobte do hrnečku, zalijte horkou vodou a rozpusťte. Vše přilijte k masu a zamíchejte. Osolte, přidejte mletou papriku, prolisovaný česnek a přilijte pivo. Opět promíchejte, přikryjte pokličkou a duste, až je maso měkké. Zatím si rozkrojte papriku, odstraňte jadérka, papriku opláchněte a nakrájejte na proužky. Obdobně si připravte i feferonku. Obojí přidejte asi pět minut před koncem úpravy masa, promíchejte a ještě chvíli povařte. Na talíři posypte nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. Podávejte s rýží.