VEPŘOVÁ KOTLETA S ČESNEKEM

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Vepřová kotleta s česnekem

Na vepřovou kotletu s česnekem potřebujete:  6 stružků česneku, 4 vepřové kotlety, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje na opečení, 50g pórku. Omáčka: 2.5 dcl smetany, 30g slaniny. Na ozdobení: 1/2 syrové červené papriky, několik větších listů hlávkového salátu, celerová nať.

Česnek oloupejte, polovinu utřete nebo protlačte česnekovým lisem do misky, druhou polovinu nakrájejte na plátky. Vepřové kotlety otřete čistým navlhčeným ubrouskem, kost částečně odkrojte. Maso na okraji několikrát nakrojte krátkými řezy, naklepejte paličkou, potřete utřeným česnekem, osolte, opepřete, lehce poprašte hladkou moukou a zprudka opečte na obou stranách na oleji jako minutku (celkem asi 6 minut). Maso vyjměte na zahřátou mísu a uchovejte v teple. Na tuku z masa zpěňte pórek nakrájený na šikmé řezy a nasypte jej na odložené kotlety. V pánvi rozškvařte na nudličky nakrájenou slaninu, do ní vhoďte plátky česneku, krátce je orestujte, zalijte smetanou, podle chuti přisolte, opepřete a zahřejte k bodu varu. Dál již nevařte. Maso na míse doplňte omytými a okapanými listy salátu, proužky papriky, polijte omáčkou a ozdobte celerovou natí. Jako přílohu podávejte opečené brambory.