DOMÁCÍ MOZZARELLA

recept na sýrový pokrm

 /  / Recepty / Sýrové pokrmy / Domácí mozzarella

Na domácí mozzarellu potřebujete:  2 litry mléka z mlékomatu, 1/2 lžičky syřidla, 1 lžičku kyseliny citrónové. Nálev na skladování: 250 ml syrovátky, 250 ml vody, 1 lžíce soli.

Do hrnce nalijte mléko a důkladně v něm rozmíchejte kyselinu citrónovou. Mléko zahřejte na 38 stupňů a odstavte ho. Přidejte syřidlo. Míchejte, dokud se nebude oddělovat syrovátka. Mléko se začne srážet. To se stane do dvou minut. Na dalších pět minut nechte v klidu pod pokličkou. Zkontrolujte a pokud nebude mléko dostatečně sražené, nechte ho opět v klidu pět minut pod pokličkou. Přes cedník slijte a nechte okapat. Syrovátku odložte. Odkapanou hmotu dejte do misky a minutu zahřívejte v mikrovlnce. Zbytek syrovátky opět slijte. Prohnětejte rukama a potom opět dejte na půl minuty do mikrovlnky. Sýrovou hmotu zpracujte rukama jako kynuté těsto. Vytvarujte několik bochánků. Se syrovátky, vody a soli udělejte nálev a do něj bochánky uložte. Skladujte v lednici.