ZRELENINOVÝ SALÁT S VEJCI A TUŇÁKEM

recept na salát

 /  / Recepty / Saláty / Zeleninový salát s vejci a tuňákem

Na zeleninový salát s vejci a tuňákem potřebujete:  4 steaky z tuňáka po 150g, šťáva z 1 velkého citrónu, 100 ml bílého suchého vína, sůl a bílý pepř, 2 snítky šalvěje nebo rozmarýnu, olivový olej na potření grilovací mřížky, 4 vejce uvařená natvrdo, 200g nejlépe čerstvých fazolových lusků, 300 až 400g směsi listových salátů, 8 baby rajčat, hrst černých oliv, hrst zelené petrželky. Na zálivku: 4 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky kajenského pepře, 3 lžíce citrónové šťávy, špetka sladké papriky, 4 lžíce usekané zelené petrželky, sůl.

Porce tuňáka osolte, opepřete, vložte do misky a posypte odtrhnutými lístky čerstvých bylinek. Přelijte je citrónovou šťávou a bílým vínem, přikryjte a nechejte v chladu marinovat 1 až 4 hodiny, jednou je otočte. Rozpalte si gril nebo grilovací pánev. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na čtvrtky. U čerstvých fazolek odřízněte stopky a odstraňte vlákna a uvařte je v páře nebo ve vroucí osolené vodě, přibližně 3 až 4 minuty. Zchlaďte je a nechejte okapat. Salátové listy omyjte a osušte, rajčata rozpulte. Všechny suroviny na zálivku prošlehejte. V míse zlehka smíchejte natrhané listy salátu, fazolky, rajčata, olivy a zeleninu rozdělte na talíře a poklaďte nakrájenými vejci. Grilovací mřížku potřete olejem, tuňáka vyjměte z marinády a pečte na každé straně 5 až 10 minut, podle výšky steaků. Salát před podáváním zakápněte připravenou zálivkou, položte na něj grilovaný steak a posypte usekanou petrželkou.