CANDÁT S CHŘESTOVOU OMÁČKOU

recept na rybí pokrm

 /  / Recepty / Ryby a mořské plody / Candát s chřestovou omáčkou

Na candáta s chřestovou omáčkou potřebujete:  600g candáta, 520g chřestu, 140g šalotky, 280g rýže arborio, 20g parmezánu, 20 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého vína, 40g másla, 12 ml olivového oleje, 20 ml řepkového oleje, citrónová šťáva, sůl, pepř, petrželka, kurkuma.

Candáta očistěte, nařežte kůži a osolte. Zprudka opečte nasucho přibližně 8 minut. Přidejte plátek másla a zakápněte citrónovou šťávou. Z chřestu odstraňte dřevnatý konec a oškrábněte slupku. Asi 400g chřestu povařte ve vodě přibližně 5 minut. Zbytek přidejte k odřezkům. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Šalotku nadrobno nakrájejte a 2/3 zpěňte na másle. Přidejte odřezky z chřestu a lehce orestujte. Zalijte vodou. Osolte, opepřete a vařte přibližně 20 minut. Dohladka rozmixujte a vařte dohusta. Omáčku zjemněte smetanou a přidejte nasekanou petrželku. Zbytek šalotky zpěňte na řepkovém oleji, přidejte propláchnutou rýži arborio a lehce orestujte. Přidejte kurkumu. Osolte, zalijte bílým vínem s vodou a vařte doměkka. Podle potřeby dolévejte vodu. Do hotové rýže přidejte nastrouhaný parmazán. Na porci rizota rozložte candáta ozdobeného petrželkou, doplňte chřestem zalitým chřestovou omáčkou.