PSTRUH S BYLINKOVOU OMÁČKOU

recept na rybí pokrm

 /  / Recepty / Ryby a mořské plody / Pstruh s bylinkovou omáčkou

Na pstruha s bylinkovou omáčkou potřebujete:  800g celých pstruhů, 800g brambor, 80g tvrdého sýra, 80 ml smetany ke šlehání, 32g másla, 12 ml řepkového oleje, 280g mrkve, 280g kedluben, 120g pórku, sůl, pepř, kopr, petrželku, česnek.

Pstruhy vykostěte a naporcujte na filety. Osolte je, pokapte citrónovou šťávou a opečte z obou stran nasucho. Potom posypte polovinou kopru a petrželky. Přidejte plátek másla. Výpek nařeďte vodou, přiveďte k varu, přidejte zbytek kopru, petrželky a citrónové šťávy. Osolte a opepřete. Povařte a na závěr přidejte trochu smetany ke šlehání a másla. Brambory nastrouhejte na jemné plátky, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a zalijte smetanou. Promíchejte a vložte do zapékací misky. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů necelou hodinu. Mrkev očistěte, kedlubnu oloupejte a pokrájejte na nudličky. Spařte ve vařící vodě, slijte a opláchněte studenou vodou. Pórek nakrájejte na nudličky, přidejte k mrkvi a kedlubnám. Lehce orestujte na řepkovém oleji. Osolte a opepřete. Pstruha podávejte na zelenině zalitého bylinkovou omáčkou s bramborovou přílohou.