CITRÓNOVÁ ROLÁDA

recept na roládu

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády / Citrónová roláda

Na citrónovou roládu potřebujete:  4 vejce, 100g cukru krupice, 100g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy. Krém: 100g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, šťáva z jednoho citrónu, hrst nasekaných oříšků, hrst kandované citrónové kůry, čokoládová poleva na ozdobení, papír na pečení.

Vejce a cukr ušlehejte ve šlehači do pěny. Přidejte olej, citrónovou šťávu a polohrubou mouku a promíchejte. Plech vyložte papírem na pečení a těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby rozpálené na 250 stupňů a upečte. Během několika minut vyjměte, jakmile začnou okraje mírně zlátnout. Ještě horkou roládu i s papírem zarolujte a nechte téměř zchladnout. Zatím si připravte krém. Máslo, cukr a žloutek utřete, do téměř hotového krému po kapkách zamíchejte šťávu z citrónu. Roládu rozbalte a při rozbalování odloupněte papír na pečení. Na vnitřní straně ji potřete krémem, posypte kandovanou citrónovou kůrou a nasekanými oříšky. Poté ji pevně zaviňte a ozdobte mřížkou z čokoládové polevy. Nechte ztuhnout, dobré je nechat ji i trochu odležet v chladnu. Krájejte až před podáváním.