KOŠÍČKY PLNĚNÉ ŽAMPIÓNY

recept na předkrm

 /  / Recepty / Předkrmy / Košíčky plněné žampióny

Na košíčky plněné žampióny potřebujete:  500g listového těsta, hladká mouka, vejce. Náplň: 200g žampiónů, 100g šunky, 40g másla, 20g tvrdého sýra, 100 ml bílého vína, 1 žloutek, citrónová šťáva, špetka muškátového květu, petrželka, pepř, sůl, 20g hladké mouky, 1/4 kostky slepičího bujónu.

Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný přibližně půl centimetru. Z těsta vykrajujte kolečka a natlačte je na košíčkové formičky po vnějším obvodu. Košíčky položte dnem vzhůru na plech a potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova. Ze slepičího bujónu uvařte přibližně 100 ml vývaru. Z mouky a poloviny másla udělejte jíšku. Přilijte vývar a rozšlehejte. Přilijte víno a uvařte omáčku. Žampióny očistěte a pokrájejte na plátky. Šunku pokrájejte nadrobno. Žampióny poduste doměkka na druhé polovině másla. Přidejte žloutek rozšlehaný ve víně, citrónovou šťávu, muškátový květ, nasekanou petrželku, nastrouhaný sýr, dušené žampióny a šunku. Osolte a opepřete. Za stálého míchání ještě chvíli vařte. Teplé košíčky vyklepněte z formiček a naplňte je žampiónovou náplní.