ŽAMPIÓNOVÝ KOKTAJL

recept na předkrm

 /  / Recepty / Předkrmy / Žampiónový koktajl

Na žampiónový koktajl potřebujete:  200g žampiónů, 100g libové šunky, 50g majonézy, 1 dl smetany ke šlehání, mletý pepř, sůl, citrón, 4 malé listy hlávkového salátu, kousek rajčete, kousek sterilované kapie.

Žampióny očistěte a pokrájejte je na plátky. Vložte je do malého množství vařící vody okyselené citrónovou šťávou a poduste je doměkka. Žampióny nechejte vychladnout ve vývaru, studené oceďte a nechejtete okapat. Šunku pokrájejte na hranolky, přidejte žampióny, majonézu zředěnou citrónovou šťávou a smíchejte s pepřem a solí, dále větší část ušlehané smetany a vše lehce promíchejte. Koktajl vložte do koktajlových sklenic vyložených listy hlávkového salátu a nechejte krátce vychladit. Před podání koktajl ozdobte zbylou šlehačkou, dílky rajčete a proužky kapie. Ze čtyř dílků citrónu oddělte kůru zářezem do dvou třetin, jejich volné konce zasuňte do zářezů a připravené dílky pověste zářezy na okraj sklenek. Podávejte se lžičkami na dezertních talířcích.