LJUTIKA

recept na pomazánku

 /  / Recepty / Studená kuchyně / Pomazánky / Ljutika

Na ljutiku potřebujete:  2 kg lilku, 3 kg rajčat, 2 kg červené papriky, 2 kg zelené papriky, 500 ml slunečnicového oleje, 100 ml octa, 3 lžíce soli, 3 lžíce cukru, 6 stroužků česneku, 4 feferonky.

Lilky propíchněte a upečte v troubě doměkka. Rajčata spařte, oloupejte a vařte do zhoustnutí. Papriky opečte na suché plotýnce. Až se na nich udělají puchýře, dejte je do misky a nechte přibližně 10 minut přikryté mikrotenovým sáčkem. Potom je oloupejte a zbavte jádřinců. Lilky a papriky umelte. Směs lilků, rajčat a paprik zasmažte přibližně 10 minut na oleji. Přidejte mleté feferonky, olej, ocet, sůl, cukr a prolisovaný česnek. Nechte přejít varem a ještě horké plňte do sklenic. Sterilujte přibližně 25 minut.