ŽUREK

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Mléčné, houbové a ostatní / Žurek

Na žurek potřebujete:  2 kg ovesných vloček, 4 krajíce žitného chleba, 8 stroužků česneku, 1,2 kg bílé klobásy, 400g uzeného boku, 400g směsi sušených hub, 400 ml husté zakysané smetany, 4 cibule, 4 bobkové listy, 4 lžičky polévkového koření, 8 lžiček majoránky, 12 kuliček nového koření, 4 lžičky soli, 4 špetky mletého pepře, 8 vajec, 8 brambor, 4 lžíce nastrouhaného křenu.

Ovesné vločky smíchejte v kameninové nádobě s 0,5 l vlažné vody, přidejte kůrky z krajíců žitného chleba a stroužky česneku překrojené na čtvrtky. Překryjte dvěma kusy látky a nechte dva dny uležet. Vznikne zákvas. Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Sušené houby namočte, cibuli pokrájejte nadrobno a bůček na kousky. 3/4 l vody uveďte do varu a hoďte do ní nakrájenou cibuli a polovinu nakrájeného bůčku. Přidejte celou lehce nakrojenou klobásku. Osolte a vařte přibližně 3/4 hodiny na mírném ohni. Potom přidejte bobkový list, nové koření, pepř a polévkové koření. Klobásu vyjměte, nakrájejte nadrobno a vložte zpět do polévky. Přidejte dva šálky zákvasu a 10 minut povařte. Polévku odstavte a opatrně vmíchejte smetanu. Osolte, opepřete a přidejte majoránku. Druhou polovinu bůčku opražte na pánvi. Rozdělte do talířů společně s pokrájenými vejci a bramborami. Přelijte hotovou polévkou.