VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Rybí / Vánoční rybí polévka

Na vánoční rybí polévku potřebujete:  2 mrkve, 2 petržele, 1/4 celeru, 60g másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 1 špetka muškátového oříšku, 1 lžička nasekané petrželky, sůl, pepř. Vývar: 1 hlava z kapra, 1 kostra z kapra, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 1 badyán, 10 kuliček černého pepře, 1 lžička soli. Vložka: mlíčí nebo jikry z kapra, 1 špetka soli. Krutony: 2 rohlíky, 60g rozpuštěného másla.

Kapří hlavu a kostru dobře omyjte, vložte do hrnce, zalijte litrem studené vody a pozvolna přiveďte k varu. Během vaření sbírejte pěnu a v okamžiku varu přidejte koření včetně soli. Pomalu vařte hodinu. Hlavu a kostru vyndejte a po vychladnutí z nich oberte maso a pokrájejte ho na malé kousky. Vývar slijte přes sítko a uchovejte. Mlíčí nebo jikry vložte do malého hrnce, zalijte 300 ml studené vody a pozvolna přiveďte k varu. Během vaření sbírejte pěnu a vařte přibližně půl hodiny. Sceďte, vývar přilijte k rybímu vývaru a vnitřnosti pokrájejte na menší kousky. Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte do něj mrkev, petržel, celer a osmahněte za stálého míchání přibližně 6 minut. Přisypte mouku a minutu smažte. Přilijte vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Povařte 5 minut a přidejte maso, vnitřnosti a muškátový oříšek. Zalijte smetanou a nechte přejít varem. Osolte a opepřete. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je s rozpuštěným máslem a za občasného míchání upečte v rozehřáté troubě dozlatova. Polévku zdobte čerstvou petrželkou a čerstvě dozlatova opečenými máslovými krutony.