JARNÍ ZELNÁ POLÉVKA Z BYLINEK

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Zeleninové / Jarní zelná polévka z bylinek

Na jarní zelnou polévku z bylinek potřebujete:  3 hrsti čerstvých bylinek (špičky mladých kopřiv, mladé jahodové a fialkové lístky, mladé lístky pampelišky, špenátu, bazalky), 1 lžíce sekané petrželky nebo pažitky, 40g másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 a 1/4 l drůbežího vývaru, 1/8 sladké smetany, 2 žloutky, muškátový květ.

Bylinky operte ve studené vodě, vložte je do vývaru a krátce povařte. Mezitím si z másla a mouky připravte světlou jíšku. Povařené bylinky slijte a ponechte asi v 1/4 l vývaru. Jíšku vmíchejte do zbylého vývaru, rozšlehejte a povařte 10 minut. Bylinky rozmixujte s částí vývaru a přilijte je do polévky. Vařte dalších 10 minut. Polévku osolte, dochuťte muškátovým květem a zjemněte smetanou, ve které jste rozmíchali žloutky. Pak už nevařte, jen jemně přihřívejte, aby se žloutky nesrazily. Před podáváním dozdobte čerstvou petrželkou. Můžete přidat i na másle osmažené kostičky pečiva.