ZAPÉKANÁ CIBULOVÁ POLÉVKA

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Zeleninové / Zapékaná cibulová polévka

Na zapékanou cibulovou polévku potřebujete:  2 velké cibule, 2 lžíce sádla, 4 vejce, 1 1/4 l vývaru z masoxu nebo z kostí, mletý pepř, sůl, pažitka, ocet, 60g strouhaného tvrdého sýra, 4 plátky žemlovky, olej.

Jemně nakrájenou cibuli zpěňte na sádle, zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte velmi mírným varem, až cibule změkne. Do širokého, nízkého kastrolu nalijte vodu do výšky asi pěti centimetrů, uveďte ji do varu, osolte a okyselte. Postupně do ní vyklepněte čtyři vejce a vařte na velmi malém plaménku asi 4 minuty, až bílky ztuhnou. Zastřená vejce opatrně vyjměte. Polévku rozdělte do čtyř ohnivzdorných polévkových talířů nebo misek, do každé vložte zastřené vejce, čerstvě osmažený plátek žemlovky, posypte strouhaným sýrem a zapečte pod grilem nebo v otevřené, dobře vyhřáté troubě, až se sýr roztaví. Polévku posypte jemně nakrájenou pažitkou a hned podávejte.