UKRAJINSKÝ BORŠČ

recept na polévku

 /  / Recepty / Polévky / Bílé s masem, uzeninami a vnitřnostmi / Ukrajinský boršč

Na ukrajinský boršč potřebujete:  200 až 300g hovězího masa, 1 mrkev, kousek celeru a petržele, 100g červené řepy (čerstvé nebo sterilované), 30g másla, 5 lžic rajčatového protlaku, 1 cibule, 10g hladké mouky, 200g brambor, 200g bílého zelí, 1/2 bobkového listu, 2 rajčata, 2dl kysané smetany, 1/2 stroužku česneku, ocet, pažitka, sůl, 1 l vody, pepř.

Opláchnuté maso zalijte horkou osolenou vodou a uvařte doměkka. Očištěnou kořenovou zeleninu a červenou řepu nakrájejte na nudličky. Červenou řepu, rajčatový protlak a ocet poduste na polovině dávky másla s trochou vývaru z masa. Kořeněnou zeleninu a jemně nakrájenou cibuli osmažte na zbytku másla, poprašte moukou, zalijte vývarem z masa, přidejte brambory pokrájené na kostičky, hrubě nakrájené zelí, bobkový list, pepř a uvařte téměř doměkka. Nakonec přidejte červenou řepu s protlakem, maso pokrájené na kostičky, utřený česnek, pokrájená rajčata a krátce povařte. Při podání na každou porci polévky vložte trochu smetany a posypte ji drobně pokrájenou pažitkou.