BRYNZOVÝ KOLÁČ

recept na pečivo

 /  / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Brynzový koláč

Na brynzový koláč potřebujete:  200g hladké mouky, 200g hrubé mouky, 30g droždí, 300 ml mléka, 50 ml oleje, 1 vejce, tuk na vymazání plechu, 1 lžička krystalového cukru, 1 lžička soli. Náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 100g strouhaného sýra, 100g brynzy, 1 vejce, 3 lžičky mleté červené papriky, špetka soli.

V míse smíchejte mouku se solí. Ze 100 ml vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek, který spolu s vejcem, olejem a zbylým mlékem přidejte k mouce. Vypracujte hladké těsto, povrch zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout přibližně 40 minut. Těsto rozválejte na pomoučené desce, přeneste na plech vymazaný tukem a prsty vytvarujte přibližně 2 cm okraj, který potřete olejem. Smetanu ušlehejte se solí, zlehka vmíchejte rozšlehané vejce a směs rozetřete na těsto. Povrch posypte sýrem, lžičkou rovnoměrně rozmístěte malé kopečky brynzy smíchané s paprikou. Pečte v troubě vyhřáté na 225 stupňů. Když začne koláč růžovět, snižte teplotu na 180 stupňů a dopečte.