MŘÍŽKOVÉ KOLÁČE SE ŠPENÁTEM

recept na pečivo

 /  / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Mřížkové koláče se špenátem

Na mřížkové koláče se špenátem potřebujete:  1 kg lístkového těsta, 450g špenátového protlaku, 250g balkánského sýra, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 2 vejce, trocha oleje.

Na troše oleje osmažte pokrájenou cibuli. Přidejte špenátový protlak a 2 až 3 minuty za stálého míchání poduste. Obsahuje-li špenát moc vody, duste déle, než se voda vypaří. Výsledkem by měla být hustá kaše. Přidejte jedno celé vejce, promíchejte a odstavte. Osolte, opepřete a nechte vychladnout. Solte opatrně, sýr je dost slaný. Sýr nastrouhejte nahrubo a vmíchejte společně se smetanou a rozmačkaným česnekem do špenátu. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem nebo česnekem. Polovinu těsta rozválejte, pokrájejte na čtverce a na každý dejte hromádku špenátu. Druhé vejce rozšlehejte vidličkou a potřete okraje každého čtverce se špenátem. Rozválejte druhou část těsta, nakrájejte obdélníky (užší než čtverce - roztažením mřížky se rozšíří), přejeďte mřížkovým válečkem a překryjte špenát. Okraje přitiskněte. Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 15 minut.