/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Pečené vánoční cukroví / Makronky
Na makronky potřebujete: 300g cukru moučka, 300g mandlové mouky, 210g bílků, 300g cukru krupice, 70g vody.
Cukr moučka a mandlovou mouku prosejte a spojte se 110g bílků v hustou a hladkou hmotu. Cukr krupice s vodou svařte na 118 stupňů, na bublinu. Zbytek bílků vyšlehhejte do pěny a následně při pomalejších otáčkách po stěně kotlíku přilévejte svařený cukr krupice. Šlehejte při nižší rychlosti do vychladnutí. Našlehaný bílek s cukrem krupice jemně spojte s mandlo-cukrovou hmotou. Na pečící papír nastříkejte hladkou trubičkou malé pusinky. Hned plechem klepněte, abyste z hmoty vytloukli velké vzduchové bubliny. Hodinu před pečením nechte oschnout. Při doteku prstem se hmota nesmí lepit. Makronka musí být před pečením dobře oschlá. Pečte v troubě předehřáté na 116 stupňů přibližně 16 minut. Během pečení toubu neotvírejte. Plňte náplněmi na makronky.