LÍVANEČKY S TŘEŠNĚMI

recept na lívance

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky / Lívanečky s třešněmi

Na lívanečky s třešněmi potřebujete:  100g třešní, 50 ml třešňové šťávy, 1 lžička cukru, 1/4 skořicové kůry v ruličce, 2 rozdrcené kuličky nového koření, 1/2 lžičky mazeiny, 1 vejce, 50 ml mléka, 30g hladké mouky, sůl, 1 lžičku mletých lískových oříšků, 1 lžíci másla.

Třešně povařte v hrnci spolu se šťávou, cukrem, skořicí a drceným novým kořením. Mazeinu rozmíchejte v trošce studené vody a přidejte do hrnce s třešněmi. Nechte projít varem, sundejte z plotny a ponořte hrnec do studené vody, aby kompot co nejrychleji vychladl. Mezitím připravte lívanečky. Nejdříve oddělte bílek od žloutku. Ze žloutku, mouky, mléka a soli vymíchejte hladké těsto, které nechte asi 15 minut odpočinout. Z bílku vyšlehejte tuhou pěnu, kterou i s oříšky zapracujte do připraveného těsta. V pánvičce s trochou tuku smažte lívanečky. Servírujte je s už vychladlým třešňovým kompotem. Podle chuti je můžete ještě poprášit cukrem.