KYNUTÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Kynutý borůvkový koláč s drobenkou

Na kynutý borůvkový koláč s drobenkou potřebujete:  500g hladké mouky, 1 lžička citronové kůry, 1 sáček vanilkového cukru, 1 kostka droždí, 100g krupicového cukru, 250 ml mléka, 100g másla, 2 vejce, 300g borůvek, sádlo na potření. Drobenka: 50g másla, 4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru krystal, vanilkový cukr, rozdrcené mandle.

Do mísy dejte prosátou hladkou mouku, citronovou kůru a sáček vanilkového cukru. Do malé mističky rozdrobte droždí, přidejte jednu lžíci z celkového množství krystalového cukru a zalijte 100 ml vlažného mléka, mírně poprašte hladkou moukou a nechte vzejít kvásek. Máslo rozehřejte a potom do něj přidejte zbytek mléka a 2 vejce. Do mísy s moukou nalijte směs mléka i kvásek a vše pomalu zamíchejte a uhněťte do těsta. Přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout. Po vykynutí rozdělte těsto na dvě části a pořádně ho rukama zpracujte, hněťte a vyválejte na vymazaný plech. Posypte borůvkami a navrch dejte drobenku získanou ze všech na ní potřebných ingrediencí. Nechte ještě tak 15 minut kynout, potom pomažte okraje sádlem a pečte při 180 stupních dorůžova, přibližně 40 minut.