OŘÍŠKOVÍ ŠNECI

recept na pečené vánoční cukroví

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Pečené vánoční cukroví / Oříškoví šneci

Na oříškové šneky potřebujete:  Těsto: 400g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 125g změklého másla, 1 vejce, 100g tekutého medu, 1 lžička rumového aroma, 1 balíček skořicového cukru, 150 ml vlažného mléka. Náplň: 100g rozinek, 1 lžíce rumu, 1 balíček marcipánu, 4 lžíce meruňkového džemu, 100g nasekaných vlašských ořechů. Poleva: 1 balíček světlé polevy.

Rozinky namočte do rumu na dvě hodiny. V míse smíchejte mouku s droždím, přidejte máslo, vejce, med, aroma, skořicový cukr a mléko. Všechny suroviny dobře ručně vypracujte dohladka. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 50 minut kynout. Marcipán nakrájejte na malé kousky, přidejte džem a rozmixujte do hladké hmoty. Těsto na pomoučeném vále krátce prohnětejte, vyválejte obdélník 30 x 40 cm a potřete marcipánovou náplní. Náplň rovnoměrně posypte rozinkami a vlašskými ořechy. Těsto zarolujte, rozkrájejte na plátky o tloušťce přibližně 2 cm a naskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi jednotlivými plátky ponechte mezeru. Zakryjte a na teplém místě nechte asi 15 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 20 minut. Šneky nechte vychladnout. Polevu rozpusťte podle návodu na obale a šneky polevou ozdobte a nechte ztuhnout.