ŽLOUTKOVÉ ŘEZY

recept na řezy

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Řezy / Žloutkové řezy

Na žloutkové řezy potřebujete:  Těsto: 300g hladké mouky, 200g tuku (nejlepší je Iva), 5 lžic vody, 3 lžíce 8% octa. Krém: 1 l mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, cukr dle chuti, kousek másla, 2 žloutky, trocha rumu. Rybízová marmeláda na potření, rumová nebo citrónová poleva.

Přísady zpracujte v těsto, rozdělte je na dva díly, každý díl hodně tence vyválejte. Jeden díl dejte na plech, vyložený pečícím papírem, těsto propíchejte vidličkou. Placku prudce upečte (na 200 až 250 stupňů) a hned vařte krém. Ve studeném mléce rozmíchejte 2 pudinkové prášky, přidejte cukr, máslo, rozmíchejte dva žloutky a vařte do zhoustnutí. Do hotového krému přidejte dle chuti 2 až 3 lžíce rumu, rozmíchejte a horké nalévejte na upečenou placku. Pak stejně jako první upečte i druhou placku a ještě horkou ji překlopte na vrstvu krému. Nechte vychladnout a ztuhnout, povrch vychladlého moučníku potřete rybízovou zavařeninou a polijte rumovou nebo citrónovou polevou. Hotovou buchtu krájejte na čtverce.