MUZIKANTSKÝ KOLÁČ

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Muzikantský koláč

Na muzikantský koláč potřebujete:  Těsto: 1 1/4 hrnku polohrubé mouky, 3 lžíce krystalového cukru, špetka soli, 8 lžic másla nakrájeného na kostky, 1 žloutek, vanilkový cukr, 6 lžic šlehačky. Náplň: 110g sušených hrušek nakrájených na hrubo, 110g vypeckovaných datlí nakrájených na hrubo, 1/3 hrnku dřeňové šťávy z hrušek, 1/4 hrnku hnědého cukru. Krusta: 6 lžic másla, 6 lžic hnědého cukru, 3 lžíce světlého tekutého medu, 1/2 hrnku piniových oříšků, 1/2 hrnku na sucho opražených oloupaných celých mandlí, 1/2 hrnku na sucho opražených akažuových oříšků, 1 1/2 lžíce šlehačky.

Smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Rozemněte dovnitř kostky ztuhlého másla jako na drobenku. Přidejte žloutek a vemněte ho dovnitř. Přidejte tolik mléka, aby se těsto začalo spojovat dohromady. Zhrňte těsto do koule, zabalte ho do fólie a zploštěte kouli na disk. Uschovejte v chladničce na 30 minut. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vyválejte těsto mezi 2 listy pečícího papíru na 30-ti centimetrový kruh. Přeneste těsto do koláčové formy s vydělávacím spodkem. Odřízněte přebytečné těsto na obvodu formy. Dejte těsto na 15 minut do mražáku. Vyložte těsto alobalem a nasypte na něj fazole. Pečte asi 10 minut, až budou stěny ztuhlé. Vyjměte alobal a fazole a pečte koláč dalších asi 20 minut do zlatova. Nechte úplně vychladnout ve formě. Zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů. Naplňte koláč nádivkou, položte formu na plech s okrajem a posypte koláč krustou. Pečte dalších 20 minut, až náplň bude bublat. Položte koláč na mřížku a nechte ho úplně vychladnout. Sejměte okraj formy a krájejte koláč na dílky. Náplň: smíchejte všechny ingredience v těžkém kastrolku a přiveďte do varu. Vařte 1 minutu. Rozmixujte směs v mixéru na pastu. Nechte úplně vychladit. Krusta: na pomalém ohni v kastrolku přiveďte máslo, hnědý cukr a med do varu, až se cukr rozpustí. Zvyšte teplotu a prudce vařte 1 minutu. Sejměte z ohně a přidejte ořechy a šlehačku.