KYNUTÉ KOLÁČKY

recept na koláčky

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Kynuté koláčky

Na kynuté koláčky potřebujete:  500g polohrubé mouky, špetka soli, sáček sušeného droždí, 2 žloutky, 70g cukru, 120g rozehřátého másla, 2 lžíce oleje, 250 ml vlažného mléka, 400g měkkého tvarohu v kostce, 1 vejce, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, švestková povidla. Drobenka: 50g hrubé mouky, 40g másla, 40g pískového cukru, 1 vejce na potření.

Do mísy prosejte mouku, vmíchejte cukr, droždí, sůl, přilijte vlažný rozpuštěný tuk, olej, mléko rozšlehané se žloutky a vypracujte vláčné těsto, které nechte asi hodinu vykynout. Tvaroh rozmíchejte s vejcem a cukrem do hladka. Z mouky, cukru a másla připravte drobenku. Těsto vyválejte, nakrájejte na menší čtverečky, do středu každého dejte lžičku tvarohové náplně, zabalte je jako buchty, položte zabalenou částí na plech vyložený pečícím papírem a nechte asi 15 minut zakryté utěrkou kynout. Pak do každého koláčku vmáčkněte důlek, koláček potřete rozšlehaným vejcem, důlek naplňte povidly a posypte drobenkou. Plech vložte do předehřáté trouby a zvolna upečte do zlatova.