ČOKOLÁDOVÉ KOLÁČKY

recept na pečené vánoční cukroví

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Pečené vánoční cukroví / Čokoládové koláčky

Na čokoládové koláčky potřebujete:  140g másla, 70g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, 2 žloutky, 180g hladké mouky, 100g nasekaných lískových oříšků, 50g nastrouhané čokolády. Náplň: 180g hořko-mléčné čokolády (nebo půl napůl od každé), 30g másla, 4 lžíce smetany, 1.5 lžíce medu.

Těsto: utřete do pěny 140g másla, přidejte krupicový a vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, mouku a nastrouhanou čokoládu. Vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a na hodinu dejte do ledničky. Na mírně pomoučeném válu vytvarujte z těsta malé kuličky o velikosti vlašského ořechu a obalte je v mletých lískových oříšcích. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky vytlačte pomoučeným koncem vařečky jamku a pečte na 2. stupni od spodu trouby asi 18 minut v teplotě 180 stupňů. Náplň: Čokoládu nasekejte nadrobno a smíchejte ji s máslem, medem a smetanou, pomalu rozpusťte v nádobě ponořené do vroucí vody. Míchejte, dokud nevznikne krém, a za stálého míchání nechte vychladnout. Krémem pak ozdobte střed každého koláčku. Nechte ztuhnout.