BÍLÝ SEN

recept na dort

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty / Bílý sen

Na bílý sen potřebujete:  Těsto: 3 vejce, 120g moučkového cukru, 50g polohrubé mouky, 50g gustinu (kukuřičný škrob), 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 polévková lžíce kakaa. Oříškový krém: 1/2 balení želatiny, 50 ml vody, 1 balení vanilínového cukru, 450 až 500 ml smetany ke šlehání, 100g nastrouhané mléčné oříškové čokolády. Na potření korpusu: borůvkový džem.

Těsto: vejce vyšlehejte s cukrem. Zlehka vařečkou vmíchejte mouku smíchanou s gustinem, kypřícím práškem do pečiva a kakaem. Těsto nalijte do dortové formy vyložené papírem na pečení. Dejte péci cca 20 minut v předehřáté troubě při 170 stupních (v horkovzdušné při 150 stupních a v plynové při 2 až 3 stupni). Oříškový krém: želatinu dejte nabobtnat do 50 ml vody, po nabobtnání ji rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu vyšlehejte s vanilínovým cukrem dotuha. Na konci šlehání přisypte nastrouhanou čokoládu a opatrně přilijte a krátce zašlehejte rozpuštěnou želatinu (ne horkou). Z korpusu po upečení stáhněte pečící papír a nechejte vychladnout. Vychladnutý korpus potřete vydatně džemem a vložte zpět do dortové formy. Na džem naneste oříškový krém a pomocí stěrky uhlaďte, popř. povrch podle fantazie vytvarujte. Dort dejte na 3 hodiny do ledničky ztuhnout. Poté můžete servírovat.