ŠVÉDSKÉ MASOVÉ KULIČKY V OMÁČCE

recept na pokrm z mletého masa

 /  / Recepty / Mleté maso / Švédské masové kuličky v omáčce

Na švédské masové kuličky v omáčce potřebujete:  600g mletého masa, 1 střední cibule, 1 lžička škrobové moučky, 2 středně velké strouhané vařené brambory, 2 žloutky, 125 ml šlehačky, trocha sardelové pasty, trocha strouhanky, sůl, pepř, olivový olej. Omáčka: 200 ml smetany na vaření, plnotučná hořčice, špetka hladké mouky, hovězí vývar, brusinky.

V míse smíchejte strouhané brambory se solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí, sardelovou pastou a škrobovou moučkou. Přidejte mleté maso, žloutky, smetanu a trochu strouhanky. Propracujte těsto a vytvořte kuličky, které klaďte do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte přibližně půl hodiny. Hotové kuličky vyjměte, část tuku slijte, zbylý poprašte hladkou moukou, zalijte vývarem a krátce povařte. Přidejte smetanu a nechte přejít varem. Dochuťte hořčicí a sardelovou pastou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a brusinky.