/ / Recepty / Luštěniny / Cassoulet
Na cassoulet potřebujete: 600 g velkých bílých fazolí, 1,5 l vývaru, 1 rajče, 1 cibuli, 400 g pečených kachních prs, 350 g klobásy, 150 g bůčku, 200 g krkovičky, lístky šalvěje, hřebíček, 3 stroužky česneku, 200 ml armaňaku, 2 hrsti strouhanky, sůl, pepř, sádlo.
Fazole namočte přes noc. Cibuli propíchejte hřebíčky, kachní maso, bůček, krkovičku a klobásu nakrájejte na kousky, česnek oloupejte, rajče rozkrojte. Fazole vařte přibližně 45 minut ve vývaru z vepřového masa doměkka. Během vaření přidejte rajče, cibuli a dva stroužky česneku. Na sádle osmahněte kachní maso, krkovičku a bůček. Vyjměte ho děrovanou naběračkou a nechte okapat tuk. Potom osmahněte i klobásku. Zapékací formu vymastěte sádlem, vytřete třetím stroužkem česneku a vrstvěte do ní fazole a maso. Prostřední vrstvu zalijte francouzským brandy armaňakem a posypte šalvějí. Zalijte odvarem z fazolí a tukem z opékání, osolte, opepřete a posypte strouhankou. Pečte přibližně dvě hodiny v troubě předehřáté na 160 stupňů. Přibližně po deseti minutách pečení se vytvoří krusta, kterou rozmíchejte s ostatním obsahem. To opakujte ještě pětkrát. Poslední krustu již ponechte.