Řehůřkovi

FOIE GRAS

recept na pokrm z husy

 /  / Recepty / Drůbež a králík / Husa / Foie gras

Na foie gras potřebujete:  0,5 kg husích jater foie gras, 2 červené cibule, 1 jablko, 1 hrst sušených brusinek, 1 lžíci cukru, husí sádlo, bílý špek, 100 ml armaňaku, sůl, pepř, cukr, balzamikový krém.

Cibuli nakrájejte na proužky, špek na kostičky, jablko na plátky a játra na silnější plátky. Cibuli restujte na pánvi na husím sádle až zesklovatí. Potom přidejte špek a nechte ho přibližně dvě minuty vysmahnout. Přidejte jablko s brusinkami, posypte cukrem a míchejte. Až vše zkaramelizuje, zalijte francouzským brandy armaňakem. Míchejte, dokud se brandy nevsákne do směsi. Na druhé pánvi rozehřejte husí sádlo a opékejte na něm játra přibližně 4 minuty na každé straně. Potom je vyndejte, osolte a opepřete. Na talíř servírujte nejdříve cibulovou směs a na ni játra. Ozdobte balzamikovým krémem. Podávejte s pečivem, konkrétně toasty nebo pain de mie (chléb ze střídy), dozaltova opečeným a nakrájeným na trojúhelníky. Můžete doplnit mixem polníčku, šťovíku a mikrobylinek s pár kapkami Vinaigrette z ořechového oleje a sherry octa. K tomu nejlépe sladké víno.